Κοτόπουλο χωριάτικο κοκκινιστό με κουρκούτι

Κοτόπουλο χωριάτικο κοκκινιστό με κουρκούτι και καυτερές πιπεριές (τουρκακια). Παραδοσιακό φαγητό Εκκάρας και Γαβρακίων Δομοκού Φθιώτιδας.

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400 γρ. pummaro
1 στικ κανέλας
3 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
70 ml. παρθένο ελαιόλαδο

αλεύρι,αλάτι, πιπέρι, καυτερές πιπεριές.

Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι να κάψει για να σοτάρουμε το κοτόπουλο. Τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές και σε 5’ λεπτά είναι έτοιμα. Τα αφαιρούμε απ’ την κατσαρόλα.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαραθει. Κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος, προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε.

Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το ντόπιο κοτόπουλο (κομμένο σε μερίδες) και τα ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, σε χαμηλή θερμοκρασία, για περίπου 30 λεπτά, με ανοιχτό καπάκι. Όταν βράσει το κρέας το αφαιρούμε, και ρίχνουμε σιγά, σιγά το αλεύρι (όσο χρειαστεί) μέχρι να πήξει η σάλτσα και να γίνει κουρκούτι.

Θέλουμε να έχουμε μια πηχτή σάλτσα.

 

Κοτόπουλο χωριάτικο κοκκινιστό με κουρκούτι