Mπομπότα

Κατα τον πόλεμο του 1940 o κόσμος ζούσε από ότι του πρόσφερε η γη. Ένα από τα φυτά που καλλιεργούσε ο λαός τότε το καλαμπόκι. Από νωρίς τον Απρίλιο ξεκινούσε η διαδικασία της σποράς. Τότε δεν υπήρχαν τα τρακτέρ και η κάθε οικογένεια είχε από ένα άλογο. Σε αυτό το άλογο έδεναν πίσω το αλέτρι και όργωναν τα χωράφια και το έσπερναν καλαμπόκι. Το καλοκαίρι το πότιζαν με νερό είτε από το πηγάδι είτε από το ποτάμι.

Το Σεπτέμβριο το θέριζαν και το πήγαιναν στο μύλο με τα άλογα και το έκαναν μπομπότα. Από το μύλο  έπαιρναν την μπομπότα σε σακιά και την μετέφεραν στο σπίτι με τα άλογα. Έπειτα η νοικοκυρά έπαιρνε την μπομπότα και την κοσκίναγε μέσα σε μια ξύλινη σκάφη, εκεί ξεχώριζε το αλεύρι που έπεφτε στη σκάφη με το χοντρό αλεύρι όπου το μάζευαν και το έδιναν στα ζώα τους.

Στη συνέχεια στη σκάφη όπου έχε ήδη πέσει το αλεύρι ρίχνανε την ανάλογη ποσότητα ζεστού νερού. Το ανακάτευαν με μια κουτάλα, το ζύμωναν και το βάζανε σε ταψιά. Αφού έχουμε ανάψει ήδη τον φούρνο με τα ξύλα, το έβαζαν με τα ταψιά μέσα στο φούρνο για μισή ώρα και το έψηναν.

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. καλαμποκάλευρο

300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του & έξτρα για το πασπάλισμα του ταψιού

1 αυγό

150 γρ. φέτα

30 γρ. ελαιόλαδο

20 γρ. βούτυρο, για το άλειμμα του ταψιού

½ κ.γ. ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

1. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε.

2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι και προσθέτουμε μέσα σε αυτό το μείγμα απλώνοντας το ομοιόμορφα.
3. Περιχύνουμε το μείγμα με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 10 – 15 λεπτά.
Mπομπότα