Μαμαλίγκα με κολοκύθι

Η μαμαλίγκα είναι μια πίτα με θεσσαλικές ρίζες και φτιάχνεται με χυλό χωρίς φύλλο. Τα υλικά της είναι καλαμποκάλευρο ή λευκό αλεύρι και αλατοπίπερο. Το αποτέλεσμα είναι ένας πηχτός χυλός που βράζει στην κατσαρόλα και στερεοποιείται μόλις βγει από τη φωτιά. Συνοδεύει συνήθως το φαγητό και σερβίρεται με χόρτα, τυρί ή ψάρι.

  • 4 κολοκυθάκια τριμμένα και στραγγισμένα ή μια μεγάλη κολοκύθα κίτρινη (την ξύνουμε)
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι γάλα φρέσκο
  • 1 κούπα φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο

 

Αλείφω το ταψί ή το πυρέξ μου με βούτυρο και ρίχνω λίγο αλεύρι. Ανακατεύω όλα τα υλικά (θα είναι ένα παχύρευστο μίγμα) και τα ρίχνω από πάνω. Αν θέλω ρίχνω από πάνω και άλλο κεφαλοτύρι τριμμένο για να κάνει κρούστα. Βάζω το ταψί στο φούρνο στο πιο δυνατό για 10-15 λεπτά και μετά κατεβάζω στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

 

 

Μαμαλίγκα με κολοκύθι