Παλιά παίρναμε το κρέας από τη πλάτη και νεφραμιά του χοιρινού που το θρέφαμε ειδικά για τα Χριστούγεννα. Κάθε οικογένεια έθρεφε το δικό της γουρούνι και το πάχαινε για να υπάρχει άφθονο κρέας που θα έδινε τον πασπαλά, τα λουκάνικα, τις τσιγαρίθρες και όλες τις άλλες νοστιμιές.
Υλικά:
- 2 κιλά πανσέτα
- 2 κιλά σπάλα
- 4 πράσα
- Πιπέρι μαύρο και κόκκινο
- Καυτερές πιπεριές τουρκάκια
- Ψιλοκομμένες πορτοκαλόφλουδες
- Αλάτι
Παίρνουμε κρέας από την κοιλιά του χοιρινού (πανσέτα), πρέπει να έχει αρκετό πάχος το κρέας πάνω και το ψήνουμε στον φούρνο. Αφού το βγάλουμε το κόβουμε κομματάκια σε μέγεθος τριών εκατοστών και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη (Δεν πετάμε το λίπος από το ταψί !!). Βράζουμε αρχικά την σπάλα και όταν γίνει την βάζουμε στο ίδιο ταψί που είχαμε την πανσέτα και την ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Την ψιλοκόβουμε και την βάζουμε και αυτη στην ίδια λεκάνη. Ψιλοκόβουμε το πράσο, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα και το πανιάζουμε. Αμέσως μετά ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε. Τον διατηρούμε σε σακουλάκια στο ψυγείο.
Ένα πολύ ωραίος μεζές που μπορούμε να τον φάμε σκέτο με ψητό ψωμί, μπορούμε να το κόψουμε σε πιο μικρά κομμάτια και να το τηγανίσουμε, να το κάνουμε ομελέτα, με πατάτες, με τυρί τηγανιτό….. όπως τραβάει η όρεξη μας…..