Ανθρωπότητα: Καταναλώσαμε ήδη όλους τους φυσικούς πόρους που μας αναλογούν για το 2019!

Η ανθρωπότητα από σήμερα ζει με πίστωση. Κατανάλωσε ήδη όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης φέτος, δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι πριν από είκοσι χρόνια -και νωρίτερα από ποτέ- κατά υπολογισμούς της ΜΚΟ, Global Footprint Network.

«Η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα» από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν, υπογράμμισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της. «Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά» πόρους, προειδοποιεί η Global Footprint Network.

«Θα θέλαμε πέντε πλανήτες εάν ζούσαμε όλοι όπως οι Αμερικανοί»

Oι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις: έτσι, «το Κατάρ έφθασε την ημέρα υπέρβασης» των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος «έπειτα από μόλις 42 ημέρες» μέσα στη χρονιά, αλλά «η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους (που της αναλογούν) για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες», σημειώνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), οργάνωση που συνδέεται με το Global Footprint Network.

Επιπλέον, «αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες» και 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο που καταναλώνουν οι Αμερικανοί.

Τι πρέπει γίνει από εδώ και πέρα

Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ’ εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF. «Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο», κατά την ίδια ΜΚΟ.

«Μειώνοντας κατά το ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο» και, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες, πάντα κατά τους υπολογισμούς του WWF.

Ανθρωπότητα: Καταναλώσαμε ήδη όλους τους φυσικούς πόρους που μας αναλογούν για το 2019!