Ιαματικά λουτρά Εκκάρας

Η ιαματική πηγή της Εκκάρας τοποθετείται δυτικά, μεταξύ των οικισμών Εκκάρα και Γαβράκια. Στο σημείο αυτό αναβλύζουν σε τέσσερα σημεία υδροθειούχες πηγές, το νερό των οποίων αξιοποιούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για υδροθεραπεία. Την πηγή επισκέπτονται σε μεγάλο ποσοστό κυρίως νεαρά άτομα, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους αλλά και για λόγους αναψυχής.

Η περιοχή γύρω από την πηγή έχει πλούσια πολιτιστική και λαογραφική παράδοση. Όλη η περιοχή είχε σημαντική ιστορική και στρατηγική παρουσία στους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ μνημονεύεται ακόμη και από το Στράβωνα, τον Ξενοφώντα κ.ά. Κάθε Τοπική Κοινότητα έχει να αναδείξει τη δική της μοναδική ιστορία δίνοντας την ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη με λίγη υπομονή και με οδηγό τους κατοίκους των μικρών γραφικών κοινοτήτων να ανακαλύψει μέρη γεμάτα παραδόσεις, αρχαία ερείπια, ιστορικές μνήμες και εκκλησίες. Τα πλούσια σε ιστορική και πολιτιστική παράδοση μνημεία, τα όμορφα ξωκλήσια και μοναστήρια, τα πανέμορφα φυσικά τοπία, οι ιαματικές πηγές, οι γραφικές ταβέρνες σίγουρα θα κερδίσουν τις εντυπώσεις  και θα κάνουν τον επισκέπτη να αγαπήσει αυτόν τον ξεχωριστό τόπο.

Ιαματικό Νερό

Η θερμοκρασία του νερού είναι μεταξύ 28-29ο C

Χαρακτηρισμός: Υπόθερμο  Ca – OH – Na – SO4 – υδροθειούχο, υποτονικό ιαματικό νερό

Θεραπευτικές ενδείξεις: Υδροθεραπεία για παθήσεις μυοσκελετικού και εκφυλιστικές αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, ρευματικά και αυτοάνοσα νοσήματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος, ινομυαλγία. Εισπνοθεραπεία για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 

 

Τα ιαματικά λουτρά της Φθιώτιδας

  • Καμένων Βούρλων: 
Τα Καμένα Βούρλα είναι αναμφισβήτητα οι πιο γνωστές και κατατάσσονται στις σημαντικότερες ιαματικές πηγές της Ευρώπης. Περιέχουν μεταξύ άλλων ραδόνιο και ενδείκνυνται για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, λουμπάγκο και άλγη της σπονδυλικής στήλης αλλά και για γυναικολογικές ή αγγειακές παθήσεις. Δυο υδροθεραπευτήρια λειτουργούν στην περιοχή ενώ οι ευκάλυπτοι που περιβάλλουν το χώρο βοηθούν ακόμα περισσότερο.
 Θερμοκρασία νερού 35-36οC. Κατάλληλα για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, ισχυαλγία, οσφυαλγία, νευρολογικές, γυναικολογικές και αγγειακές παθήσεις.
  • Κονιαβίτη:
Μόλις 1 χλμ. μακρύτερα βρίσκονται τα λουτρά Κονιαβίτη που περιέχουν υδρόθειο και είναι ιδανικά για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και ρευματοπάθειες ενώ φημίζονται για τις καλλυντικές τους ιδιότητες. Θερμοκρασία νερού 33οC. Κατάλληλα για χρόνιο άσθμα, βρογχίτιδες, ρινίτιδες, καλλυντικές ιδιότητες.
  • Θερμοπυλών:
Τα λουτρά των Θερμοπυλών είναι ήδη γνωστά από τους μυθικούς χρόνους, αφού η Αθηνά ζήτησε από τη Γαία να τα δημιουργήσει για να ανανεώνουν τον Ηρακλή μετά τους άθλους του. Ενδείκνυνται για παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, για δερματίτιδες, αναπνευστικά, γυναικολογικά και άλλα προβλήματα. Και εδώ υπάρχουν άρτιες υποδομές για τους λουόμενους.
Θερμοκρασία νερού 41οC. Κατάλληλα για ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, ισχυαλγίες, φλεβίτιδες, αιμορροΐδες, γυναικολογικές παθήσεις και παθήσεις αναπνευστικού συστήματος.
  • Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια):
Τα λουτρά Καλλιδρόμου είναι επίσης ευεργετικά για πληθώρα παθήσεων. Θερμοκρασία νερού 33οC. Κατάλληλα για δερματικές παθήσεις, ρευματοπάθειες, αρθρίτιδες, ισχυαλγίες. . Υπάτης: Τα λουτρά της Υπάτης, αφιερωμένα στην Αφροδίτη, ενδείκνυνται και για καρδιακά, νευρικά, μετατραυματικά ή άλλα προβλήματα. Οργανωμένο θεραπευτήριο και καλές τουριστικές εγκαταστάσεις καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλή. Θερμοκρασία νερού 33,5οC. Κατάλληλα για καρδιολογικές παθήσεις, υπέρταση, παθήσεις νευρικού συστήματος, ρευματοπάθειες, αθροπάθειες, ημικρανίες, νόσο του Rayand.
  • Πλατυστόμου:
Στο Πλατύστομο, στους πρόποδες του Όθρυ αναβλύζουν επίσης ιαματικά νερά. Θερμοκρασία νερού 25οC δίνει το πόσιμο νερό, και 33,5οC για λουτροθεραπεία. Κατάλληλα για παθήσεις στομάχου, εντέρων, ήπατος, χοληδόχου κύστεως, διαβήτη, νεφρολιθιάσεις, γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος.
  • Παλαιοβράχας: 
 Στην Παλαιοβράχα υπάρχουν επίσης ιαματικές πηγές που περιέχουν θείο, γλυκερίνη, μεταβορικό οξύ και άλλες καταπραϋντικές ουσίες που τις καθιστούν ιδανικές για νευρολογικές διαταραχές, σακχαροδιαβήτη, παθήσεις των νεφρών, της χολής ή του ήπατος και αναπνευστικά προβλήματα. Κατάλληλα για ρευματοπάθειες, βρογχίτιδες.
Θερμοκρασία νερού 26,5οC.
  • Δρανίστας – Καΐτσας:
Κατάλληλα για παθήσεις των νεύρων, του αυχένα και των ρευματισμών.
Η Φθιώτιδα φιλοξενεί στο ιαματικό της τόξο πολύ περισσότερες πηγές, όπως στην Εκκάρα, τα Γαβράκια, το Γερακλή και το Αρχάνι Δυτικής Φθιώτιδας.