Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Πάσχα δεν είναι το αρνί, δεν είναι το κόκκινο αυγό, δεν είναι το τσουρέκι, δεν είναι η λαμπάδα, δεν είναι τα καινούρια ρούχα, δεν είναι η παρουσία μας στην Εκκλησία δέκα λεπτά πριν το “Χριστός Ανέστη” και ένα λεπτό μετά. Πάσχα δεν είναι η λατρεία του φαγητού, το πανηγύρι, ο χορός και το ποτό. Πάσχα δεν είναι οι σούβλες στο δρόμο, δεν είναι η ανταλλαγή ευχών, δεν είναι η επιστροφή στο χωριό. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι μόνο αυτά.

    Πάσχα είναι πάνω απ’ όλα η γεύση της Βασιλείας του Θεού, η φωνή του Ουρανού που έρχεται μέσα μας, όταν μεταλαμβάνουμε στην Θεία Λειτουργία. Τότε η ψυχή μας, έστω και για λίγο, μεταμορφώνεται, ηρεμεί, νιώθει κάτι από την συγγνώμη και την αγάπη που ανατέλλει μέσα από τον Τάφο. Τότε, νιώθουμε πως μ’ όλο τον κόσμο είμαστε αδέλφια, γιατί μετέχουμε του κοινού ποτηριού της Ζωής. Πάσχα είναι η αλλαγή της ζωής μας, η ανάστασή μας από τα πάθη και τις κακίες που μας δέρνουν. Δεν αξίζει να λέμε ότι ήρθε το Πάσχα κι εμείς δεν είμαστε συμφιλιωμένοι με το Θεό, το συνάνθρωπο, το γείτονα, τον εαυτό μας, ότι δεν νιώθουμε πιο ελεύθεροι από τα δεσμά της κακίας και του θανάτου. Πάσχα άλλωστε είναι η συντριβή του έσχατου εχθρού της ανθρώπινης φύσης, που είναι ο θάνατος: Θανάτω θάνατον πατήσας…

    Πάσχα είναι η αφορμή για ενότητα, ενότητα μεταξύ των λαών και των κοινωνιών. Δεν γίνεται να λέμε ότι γιορτάζουμε την Ανάσταση και ο πόλεμος και η διχόνοια κυριαρχεί στις ψυχές μας. Δεν γίνεται να λέμε ότι πιστεύουμε στα μηνύματα του Χριστού και να επικαλούμαστε αυτή την ιδιότητα μας και να συντρίβουμε λαούς, υπολήψεις, συνειδήσεις, συνανθρώπους, πλησίον, αδελφούς μας. Δεν γίνεται να κάνουμε Πάσχα με κακία για τους άλλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ό,τι κι αν μας έχουν κάνει!

Φέτος το Πάσχα θα είναι κάπως διαφορετικό. Θα γιορτάσουμε την αγάπη από απόσταση. Όμως οι μικρές χειρονομίες τρυφερότητας που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια δεν πρέπει να ξεχαστούν: τα φιλιά και οι αγκαλιές γίνονται σε απόσταση “με τα μάτια”, γίνονται “εικονικά”. Η έκφραση αγάπης, έστω και από απόσταση, θα είναι το στοιχείο που θα μας ενώσει και θα κάνει όλους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.

Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο. Με κάποια παιδιά που αναγκάζονται να μείνουν σε μια άλλη πόλη, για σπουδές ή εργασία και με τους ηλικιωμένους μόνους στα σπίτια τους, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για αγάπη. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο όλο και περισσότεροι από εμάς, παρόλο που θα μείνουμε σπίτι, δεν θα εγκαταλείψουμε τον εορτασμό του Πάσχα. Θα οργανωθούμε και θα κάνουμε βιντεοκλήσεις, θα ανταλλάξουμε λόγια αγάπης με τους πιο στενούς συγγενείς και φίλους, θα μαγειρέψουμε και θα στείλουμε διαδικτυακές ευχετήριες κάρτες.

Εξάλλου τα συναισθήματα είναι ισχυρότερα από τις αποστάσεις. Αυτή τη στιγμή όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να μοιράσουν την αγάπη τους και να πούνε στους δικούς τους ότι τους σκέφτονται και τους νοιάζονται. Αυτή η ανάγκη της έκφρασης των συναισθημάτων είναι που χαρακτηρίζει την εποχή του κορωνοϊού.

Το Πάσχα είναι το σύμβολο της εσωτερικής αναγέννησης. Αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει μια επέτειο και στέλνει μήνυμα ζωής και ως εκ τούτου, πρέπει πάντα να γιορτάζεται. Το φετινό Πάσχα πρέπει να γιορταστεί ακόμα περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, επειδή υπάρχει ανάγκη για αγάπη και μοιρασιά, σε μια στιγμή που νιώθουμε μόνοι. Οι χειρονομίες αγάπης αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, ακόμα και αν δεν μπορούμε να τις ζήσουμε απευθείας, έχουν πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα. Το χαμόγελο, καθώς και η χειρονομία που μιμείται το φιλί, φτάνουν σε όλους βαθιά: είναι ένα «σημάδι» που αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα. 

Φέτος το Πάσχα, λοιπόν, θα αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον με τα μάτια μας, περιμένοντας να μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε και πάλι όπως πριν.

 

Το Φως της Ανάστασης να φωτίζει τις ζωές όλων σας και να σας χαρίζει υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματική προκοπή.

Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται σήμερα βάλανε βουλή οι άνομοι Εβραίοι

βάλανε βουλή και τα σκυλιά οι τρισκαταραμένοι. για να σταυρώσουν το Χριστό, των πάντων βασιλέα. Κι ο Κύριος ηθέλησε να μπει σε περιβόλι να λάβει δείπνο μυστικό, για να τον λάβουν όλοι. Η Παναγιά η Δέσποινα καθόταν μοναχή της τις προσευχές της έκανε για τον μονογενή της.

 

 

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα