Με επιτυχία διοργανώθηκε η βραδιά αστρονομίας στην Εκκάρα

Το βράδυ της Τρίτης μεγάλοι και παιδιά,  πέρασαν από το γήπεδο της Εκκάρας και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την Σελήνη τον πλανήτη Δία και Κρόνο με την βοήθεια του συγχωριανού μας Ιωάννη Α. Μπούχρα  ερασιτέχνη αστρονόμου, μέσα από ένα τηλεσκόπιο.

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της αστρονομίας, τις διαστημοσυσκευές που έχει στείλει η ανθρωπότητα στο διάστημα, την ζωή σε άλλους πλανήτες,  έγινε μάθημα ουρανογραφίας για την αναγνώριση των αστερισμών καθώς και συζήτηση με μεγάλους και παιδιά για την συμβολή των ερασιτεχνών αστρονόμων στην επιστημονική έρευνα.

Στην αρχή της βραδιάς, η προσοχή εστιάστηκε στην Σελήνη, η οποία ήταν κατά 64% φωτισμένη. Οι παρευρισκόμενοι είδαν μέσω τηλεσκοπίου με λεπτομέρεια τον φυσικό μας δορυφόρο. Κρατήρες, θάλασσες και γενικά μορφολογικά χαρακτηριστικά που ήταν ορατά. Ξεναγήθηκαν στην Θάλασσα της Νηνεμίας, και την περιοχή όπου προσσεληνώθηκαν για πρώτη φορά άνθρωποι, με την αποστολή Apollo 11.

Στην συνέχεια το ενδιαφέρον στράφηκε προς τον πλανήτη Δία, ο οποίος πάντα συντροφεύεται από τους 4 μεγαλύτερους δορυφόρους του, τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ, την Ιώ και την Ευρώπη. Αρκετοί ήταν αυτοί που πρόσεξαν και τις ζώνες της ατμόσφαιρας του, ένα πολύ εμφανές χαρακτηριστικό του πλανήτη αυτού. Ο Δίας είναι ο πέμπτος πλανήτης κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο στα ~778.000.000 χλμ. από αυτόν. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίων, και τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος σε όγκο και μάζα (ένα χιλιοστό της ηλιακής, 318 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης, και 2,5 φορές μεγαλύτερη του συνόλου των πλανητών και δορυφόρων).

Η βραδιά μας έκλεισε με τον άρχοντα των δακτυλιδιών του ηλιακού μας συστήματος, πλανήτη Κρόνο. Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο στα ~1.443.000.000 χλμ. από αυτόν. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίων, και τον δεύτερο μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος μετά τον Δία. Ο όγκος του είναι 764 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της Γης.

 

θα θέλαμε να σας ευχαριστούμε όλους για την προσέλευση σας, και υποσχόμαστε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας το συντομότερο δυνατόν. Στόχος μας είναι η εκλαΐκευση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό, χαρά μας θα ήταν να επεκταθεί και σε άλλα χωριά του δήμου μας.

Για τους μικρούς μαθητές θεωρούμε σημαντικό ότι εκδηλώσεις σαν αυτή συμπληρώνουν τον ρόλο του σχολείου και τους εμπνέουν, δίνοντας τους όραμα για το μέλλον.

Είμαστε φτιαγμένοι όλοι από αστερόσκονη και το μέλλον των παιδιών μας  είναι στα αστέρια.

Ιωάννης Α. Μπούχρας – Ερασιτέχνης Αστρονόμος

Με επιτυχία διοργανώθηκε η βραδιά αστρονομίας στην Εκκάρα