ΨΑΡΕΜΑ  ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

Νεοαφιχθείσα λίμνη στα ψαρευτικά δρώμενα της χώρας μας, η τεχνητή λίμνη του Σμοκόβου αποτελεί ένα νέο προορισμό για τους απανταχού ψαράδες του κυπρίνου.

Με το όλο σκηνικό να θυμίζει έντονα την γειτονική λίμνη Πλαστήρα, η λίμνη του Σμοκόβου θέτει νέους ορίζοντες και ωθεί σε έντονους πειραματισμούς στο ψάρεμα των γλυκών νερών.

Το ομώνυμο φράγμα του Σμοκόβου κατασκευάστηκε το 2002, σημείο που περνούσε ένα ακόμη ποτάμι ,που διέσχιζε τον θεσσαλικό κάμπο. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε κάλυψε τα μέρη ανάμεσα από τα βουνά και σιγά-σιγά απέκτησε μια μεγάλη έκταση με ελλειψοειδές σχήμα.

Τα εδάφη που πλημμύρισαν ήταν κυρίως χωράφια και κατηφορικοί λόφοι, ενώ στο κέντρο της λίμνης περνούσε και ένας παλιός δρόμος. Η λίμνη του Σμοκόβου πήρε το όνομά της από το φράγμα της περιοχής και εμπλουτίστηκε με κυπρίνους τα 4 τελευταία χρόνια.

Τα ψάρια που φιλοξενούσε μέχρι τότε η λίμνη ήταν κυρίως 4-5 είδη αφρόψαρων, ψάρια που είδη κατοικούσαν στο ποτάμι. Αν και δεν αποκλείεται η ύπαρξη κυπρίνων στο αρχικό ποτάμι, ο μεγάλος τους αριθμός προέκυψε κυρίως από τους εμπλουτισμούς από τα κυπρινοτροφεία της Άρτας και των Ιωαννίνων.

Εδώ και λίγα χρόνια ξεκίνησε και η έναρξη της ερασιτεχνικής αλιείας στην λίμνη, καθώς είχε επιβληθεί απαγόρευση ψαρέματος για 2 χρόνια, μέχρι να μεγαλώσουν τα ψάρια. Για λόγους που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση , οι κυπρίνοι έφτασαν σε μεγάλα μεγέθη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μεγέθη που αγγίζουν τα 10 κιλά.

Η λίμνη του Σμόκοβου είναι πλούσια σε τροφή, έχει πάρα πολλά έντομα, όπως κρεμμυδοφάγους που βγαίνουν συνεχώς από το πλημμυρισμένο έδαφος, και πολλά υδρόβια φυτά. Επιπλέον επειδή το νερό ανεβαίνει συνέχεια, καλύπτονται πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις πολύ γρήγορα, και τα ψάρια τρέφονται συνέχεια με φυτικές ύλες , κυρίως στις πρώτες αποχές της λίμνης.

Σεβασμός στο περιβάλλον, σεβασμός στα ψάρια που  χαρίζουν στους ψαράδες απίστευτες συγκινήσεις!